V kuchyni sa dá ušetriť veľmi veľa energie

Šetrenie energie

Ekologické a ekonomické domácnosti sú veľmi trendy. Najviac sa dá ušetriť na kvalitnom izolovaní stavby a šikovnom kúrení… a potom prichádza na rad kuchyňa, miesto kde sa dá ušetriť naozaj veľa. Ako byť zelení a neobetovať úplne svoje pohodlie? 

  1. Postavte chladničku na správne  miesto. Najlepšie na najchladnejšie miesto. Pri radiátori alebo sporáku by totiž potrebovala oveľa viac energie na svoju prevádzku.
  2. Nepozerajte do rúry pri otvorených dvierkach. Vždy vypustíte veľké množstvo tepla… radšej majte funkčnú žiarovku a čisté dvierka. A pred dopečením môžete trúbu vypnúť, pretože bude stále veľmi horúca.
  3. Kupujte spotrebiče s nízkou spotrebou. Už asi pätnásť rokov sú na bielych spotrebičoch nálepky s farebnými štítkami a informáciami o spotrebe.. „Áčka“ sú najekologickejšie, označenie s písmenami „G“ sú naopak najväčší žrúti energie.
  4. Nechlaďte príliš. Ak máte možnosť nastavovať teplotu v chladničke, či mrazničke, nechoďte pod prednastavené hodnoty, vlastne lepšie bude nehrať sa s teplomerom vôbec.
  5. Starajte sa o chladničku. Pravidelne ju čistite, vyhadzujte zabudnuté potraviny, ale najmä, pravidelne rozmrazujte. Ak idete na dlhší čas preč, dajte jedlo známym a prístroj vypnite. Chladničke môžte uľaviť aj ta, že používate chladnú komoru alebo balkón v zime.
  6. Plyn je úspornejší ako elektrina. Vysvetľovanie by bolo nadlho, ale je to pri momentálnych cenách pravda. A plyn je aj ekologický – pri jeho spaľovaní vzniká len vodná para.
  7. Nepoužívajte viac vody ako treba. Čím viac vody varíte, tým viac energie pálite. Vody stačí toľko, aby bolo ponorené to čo varíte. Pokrievka robí zázraky!
  8. Môžete si pomáhať rýchlovarnou kanvicou. Ak potrebujete vrelú vodu, je tu starý trik s kanvicou – ktorý vám pomôže aj v prípade, že vody potrebuje oveľa viac než sa do nej zmestí. Urýchli celý proces.
  9. Mikrovlnku nepoužívajte nadmerne. Je to totiž slušný žrút energie a je určená skôr na zohrievanie než na skutočné varenie.