Magické jedlo síce neexistuje, ale niektoré veci k nemu nemajú ďaleko. Ak si udržiavate disciplínu a životosprávu, je to na vás (a vašom najkrajšom orgáne koži) vidno. O ktorých potravinách vieme, že pomáhajú pokožke a vieme to aj vedecky doložiť?
- Voda. Alfa a omega celého života hrá (ako inak) kľúčovú rolu aj pri pokožke. Dehydratácia sa prejavuje na vysušenej pokožke a celom rade zdravotných problémov. Niektoré druhy zeleniny a ovocia obsahujú až 90 percent vody – napríklad melóny, jahody, uhorky či paradajky.
- Ryby. Losos, markela, sleď. Tieto ryby nechýbajú v žiadnom doporučení v zdravej strave pre pokožku. Nasýtené kyseliny, vitamíny, proteíny zinok… Zvlášť skvelé sú tresky, ale aj tuniaky, sardinky, krevety a tak ďalej.
- Avokádo. Stredom záujmu býva často avokádo, a niet divu – je zdravé z mnohých hľadísk. V jeho maslovitej dužine je veľké množstvo vitamínu E a C. Pokožku chráni avokádo napríklad aj pred slnečnými lúčmi.
- Ovsené vločky. Prostá obilnina ponúka antioxidanty spevňujúce kožu a chrániace ju tak pred poškodením. Dôležité sú aj prirodzené prebiotiká v ovsi.
- Vlašské orechy a slnečnicové semienka. Sú skvelým zdrojom mastných kyselín, vitamínu E, bielkovín… Ideálne by bolo, ak by sa v našej strave nachádzali prakticky denne.
- Kukuričný olej. Považuje sa zdravú prevenciu proti zápalom alebo srdcovým problémom. No pomáha aj kožným bunkám a navyše je skvelý na varenie.
- Batáty alias sladké zemiaky. Betakarotén je položka, ktorá sa v súvislosti so zdravou pokožkou skloňuje neustále. Nájdeme ho hojne v mrkve alebo špenáte – a už na pohľad je jasné, že červené batáty sú ho naozaj plné.
- Olivy. Polyfenolické zlúčeniny nachádzajúce sa v olivách chránia bunky a zlepšujú prietok krvi. Nenasýtené tuky a vláknina majú na zdravo vyzerajúcu pokožku tiež dobrý vplyv.
- Cesnak. Staré ľudové múdrosti kladú cesnak veľmi vysoko. Pokožku chráni pred starnutím a nepriaznivými zmenami (podobný efekt ako cesnak majú aj zázvor, klinčeky či oregano).
- Hrozno. Je jedno po akej farbe produktov z vinohradu siahnete – hrozno obecne pomáha regenerovať kožné bunky a vracia do tváre mladistvý vzhľad.
- Kiwi, rakytník, citrusy, kapusta, pariky, brokolica, karfion. Čo majú tieto zdanlivo nesúvisiace potraviny spoločné? No predsa sú natlakované vitamínom C, asi najviac skloňovaným vitamínom. Céčko má v tele mnoho úloh, napríklad pri produkcii kolagénu, ktorý dáva koži pružnosť a elasticitu.
- Vajíčka. Začať deň omeletou nie je zlý nápad – získate svoju dávku luteínu a prírodných tukov, ktoré udržiavajú pokožku vláčnu, hydratovanú a pevnú.
- Sója. Obsahuje izoflavóny, o ktorých vie, že pôsobia priaznivo proti vráskam. Ale aj kolagén a iné látky. Sója chráni elasticitu pokožky a pôsobí ako ochrana proti UV žiareniu.
- Tmavá čokoláda. Kakao (ktorého je najviac práve v tmavej čokoláde) obsahuje antioxidanty, ktoré strážia pokožku pred spálením. Tieto antioxidanty môžu tiež potláčať vrásky, pôsobia na hrúbku pokožky, hydratáciu, prietok krvi a štruktúru pokožky.
- Zelený čaj. Katechíny nachádzajúce sa v zelenom čaji sú silné antioxidanty, ktoré chránia vašu pokožku pred poškodením slnkom a znižujú začervenanie, ale aj hydratujú a zlepšujú hrúbku a elasticitu.
- Huby. Od “obyčajných” šampiňónov po exotickejšie huby typu shitake, huby sa považujú odborníkmi za skvelú barličku pri kožných problémoch a nie je od veci občas nahradiť mäso nejakými príjemnými hubami.