16 druhov potravín, ktoré pomáhajú zdravej pokožke

Potraviny na pokožku

Magické jedlo síce neexistuje, ale niektoré veci k nemu nemajú ďaleko. Ak si udržiavate disciplínu a životosprávu, je to na vás (a vašom najkrajšom orgáne koži) vidno. O ktorých potravinách vieme, že pomáhajú pokožke a vieme to aj vedecky doložiť?

  1. Voda. Alfa a omega celého života hrá (ako inak) kľúčovú rolu aj pri pokožke. Dehydratácia sa prejavuje na vysušenej pokožke a celom rade zdravotných problémov. Niektoré druhy zeleniny a ovocia obsahujú až 90 percent vody – napríklad melóny, jahody, uhorky či paradajky.
  2. Ryby. Losos, markela, sleď. Tieto ryby nechýbajú v žiadnom doporučení v zdravej strave pre pokožku. Nasýtené kyseliny, vitamíny, proteíny zinok… Zvlášť skvelé sú tresky, ale aj tuniaky, sardinky, krevety a tak ďalej.
  3. Avokádo. Stredom záujmu býva často avokádo, a niet divu – je zdravé z mnohých hľadísk. V jeho maslovitej dužine je veľké množstvo vitamínu E a C. Pokožku chráni avokádo napríklad aj pred slnečnými lúčmi.
  4. Ovsené vločky. Prostá obilnina ponúka antioxidanty spevňujúce kožu a chrániace ju tak pred poškodením. Dôležité sú aj prirodzené prebiotiká v ovsi.
  5. Vlašské orechy a slnečnicové semienka. Sú skvelým zdrojom mastných kyselín, vitamínu E, bielkovín… Ideálne by bolo, ak by sa v našej strave nachádzali prakticky denne.
  6. Kukuričný olej. Považuje sa zdravú prevenciu proti zápalom alebo srdcovým problémom. No pomáha aj kožným bunkám a navyše je skvelý na varenie.
  7. Batáty alias sladké zemiaky. Betakarotén je položka, ktorá sa v súvislosti so zdravou pokožkou skloňuje neustále. Nájdeme ho hojne v mrkve alebo špenáte – a už na pohľad je jasné, že červené batáty sú ho naozaj plné.
  8. Olivy. Polyfenolické zlúčeniny nachádzajúce sa v olivách chránia bunky a zlepšujú prietok krvi. Nenasýtené tuky a vláknina majú na zdravo vyzerajúcu pokožku tiež dobrý vplyv.
  9. Cesnak. Staré ľudové múdrosti kladú cesnak veľmi vysoko. Pokožku chráni pred starnutím a nepriaznivými zmenami (podobný efekt ako cesnak majú aj zázvor, klinčeky či oregano).
  10. Hrozno. Je jedno po akej farbe produktov z vinohradu siahnete – hrozno obecne pomáha regenerovať kožné bunky a vracia do tváre mladistvý vzhľad.
  11. Kiwi, rakytník, citrusy, kapusta, pariky, brokolica, karfion. Čo majú tieto zdanlivo nesúvisiace potraviny spoločné? No predsa sú natlakované vitamínom C, asi najviac skloňovaným vitamínom. Céčko má v tele mnoho úloh, napríklad pri produkcii kolagénu, ktorý dáva koži pružnosť a elasticitu.
  12. Vajíčka. Začať deň omeletou nie je zlý nápad – získate svoju dávku luteínu a prírodných tukov, ktoré udržiavajú pokožku vláčnu, hydratovanú a pevnú.
  13. Sója. Obsahuje izoflavóny, o ktorých vie, že pôsobia priaznivo proti vráskam. Ale aj kolagén a iné látky. Sója chráni elasticitu pokožky a pôsobí ako ochrana proti UV žiareniu.
  14. Tmavá čokoláda. Kakao (ktorého je najviac práve v tmavej čokoláde) obsahuje antioxidanty, ktoré strážia pokožku pred spálením. Tieto antioxidanty môžu tiež potláčať vrásky, pôsobia na hrúbku pokožky, hydratáciu, prietok krvi a štruktúru pokožky.
  15. Zelený čaj. Katechíny nachádzajúce sa v zelenom čaji sú silné antioxidanty, ktoré chránia vašu pokožku pred poškodením slnkom a znižujú začervenanie, ale aj hydratujú a zlepšujú hrúbku a elasticitu.
  16. Huby. Od “obyčajných” šampiňónov po exotickejšie huby typu shitake, huby sa považujú odborníkmi za skvelú barličku pri kožných problémoch a nie je od veci občas nahradiť mäso nejakými príjemnými hubami.