O vitamíne C v minulosti kolovalo niekoľko mýtusov, čo z neho urobilo „najznámejší“ vitamín. To však neznamená, že je menej významný. Potrebujeme ho – denne – a v primeranom množstve.
Vitamín C hrá kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému, čím pomáha chrániť nás pred infekciami. Keď ho máme málo, je zle. V histórii poznáme, že keď ľudia nemali prístup k ovociu a zelenine (napríklad námorníci, alebo zlatokopi), vypadávali im zuby a mali tisíc iných nepríjemností… Vitamín C podporuje hojenie rán a pomáha udržiavať zdravé tkanivá. Podporuje tvorbu kolagénu a pružnosť našej kože. Zvyšuje absorpciu železa z potravy, čo je dôležité pre tvorbu červených krviniek a celkovo pôsobí pozitívne na náš cievny systém.
Ako sa prejavuje nedostatok Vitamínu C?
Sme unavení a podráždení. Bez energie, malátni a máme sa zle. Sme častejšie chorí, lebo naša imunita nepracuje správne. To platí pre rôzne telesné neduhy. Máme popraskanú kožu, drobné rany sa nám hoja pomalšie, odrovná nás aj obyčajná nádcha. Bolia nás ďasná, máme tuhé nohy … a to píšeme len o nižšom stupni nedostatku vitamínu C. Vyšší stupeň znamená už spomínaný skorbut.
Lekári nám poradia zvyčajne citrusové ovocie. Nemáte vitamín? Kupujte si južné plody. Dojčiace mamičky, fajčiari, aktívni športovci ho potrebujú možno ešte viac. No, dobre… citrusy, kiwi, papáje. Ale čo naše ovocie? Z toho čo rastie na Slovensku sú skvelé napríklad jahody (tepelne neupravované). Ríbezle sú výborné, zvlášť čierne. Ale aj zelenina – paprika, brokolica, kapusta… A samozrejme, šípky, ktoré rastú pri každom potoku.
Niekedy je dobré siahnuť po doplnku stravy. Napríklad Hesperutin od výrobcu Naturvita poskytuje nekyslý vitamín C, ktorý nedráždi žalúdok a je dobre absorbovaný bunkami. Doplnky stravy nenahrádzajú stravu, ako hovorí názov, dopĺňajú ju. Je dôležité mať vyvážený jedálniček a konzumovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, aby ste získali všetky potrebné vitamíny a minerály. Netreba úplne počítať malé množstvá látok, jednoducho sa stravovať so zdravým rozumom.