Pojmy ako mikrozelenina alebo microgreens sa objavili relatívne nedávno, no veľmi rýchlo sa dostávajú do povedomia ľudí. Nie každý však chápe hlavné rozdiely medzi mikrozeleninou a klasickou zeleninou. Ani to, aké zdravotné benefity nám mikrozelenina a mikrobylinky ponúkajú. Povieme si o tom v našom článku.
Čo je to mikrozelenina?
Na to, aby sme pochopili rozdiel medzi klasickou zeleninou a mikrozeleninou je potrebné vysvetliť, čo to mikrozelenina vlastne je.
Všetko začalo na konci 20. storočia v slnečnej Kalifornii, kde reštaurácie začali ponúkať mikrozeleninu a mikroblinky ako prílohu k hlavným jedlám. Veľmi rýchlo sa však tento nový trend modernej gastronómie microgreens semien rozšíril aj za oceán k nám.
TIP
Medzi klíčkami na konzumovanie a mikrozeleninou či mikrobylinkami je rozdiel. Po zasadení semienok na klíčenie sa tieto konzumujú ešte v čase klíčenia. Naproti tomu mikrosemienka na sadenie mikrozeleniny zasadíte a konzumuje sa až rastlinka vo vývoji s prvými lístkami.
Rozdiely medzi klasickou zeleninou a mikrozeleninou
Hlavný rozdiel spočíva v spôsobe pestovania. Zatiaľ čo klasická zelenina potrebuje na pestovanie veľa priestoru, mikrozeleninu si môžete vypestovať hoci i v malej garsónke bez balkóna. Rovnako v prípade mikrozeleniny ušetríte aj na hnojive (nie je treba) a na množstve vody na polievanie.
Medzi ďalšie rozdiely patria:
-
Mikrozelenina je v mnohých prípadoch zdravšia – niektoré druhy mikrozeleniny majú niekoľkonásobne viac zdraviu prospešných látok ako bežná zelenina. Napríklad vitamín C.
-
Výraznejšia chuť – mikrozelenina je často vďaka vyššej koncentrácii minerálov a vitamínov chutnejšia.
-
Celoročné pestovanie – mikrozeleninu môžete pestovať celý rok. Aj v zime si tak môžete dopriať cenné vitamíny.
-
Ekologické pestovanie – tým, že pestovanie mikrozeleniny zaberie menej miesta, žiadne hnojivo a menej vody, je takéto pestovanie ekologickejšie. Pochopiteľne, môžete si dopriať Bio kvalitu. Stačí vám zaobstarať si bio semená.
Špeciálne osivo na pestovanie mikrozeleniny
Semienka na sadenie klasickej zeleniny je ešte predtým, ako sa expedujú do obchodov, nutné ošetriť rôznymi chemikáliami na ochranu pred chorobami. Pochopiteľne, takéto semená potom nie sú vhodné na pestovanie mikrozeleniny, pretože tieto chemické látky by ste mohli skonzumovať spolu s mladými výhonkami.
Predaj semien a mikro semien na pestovanie mikrozeleniny či mikrobyliniek sa preto najčastejšie realizuje prostredníctvom špecializovaných obchodov a eshopov.
Rady na záver
Vzhľadom k tomu, že microgreens semená a z nich vyrastené rastliny mikrozeleniny majú dostatok živín, môžu ľahko rásť aj v podmienkach bez pôdneho substrátu.
Je však dôležité mikrosemienka zasiať nahusto a udržiavať nádoby s plodinami teplé pod viečkom alebo sklom. A to až do doby objavenia sa prvých výhonkov. Dajte si pozor na plesne!
Po objavení sa prvých výhonkov môžete viečko odstrániť a nádoby umiestniť na okno alebo iné svetlé miesto. Vo všeobecnosti je možné mikrozeleninu pestovať pri pokojovej teplote.
Pojmy ako mikrozelenina alebo microgreens sa objavili relatívne nedávno, no veľmi rýchlo sa dostávajú do povedomia ľudí. Nie každý však chápe hlavné rozdiely medzi mikrozeleninou a klasickou zeleninou. Ani to, aké zdravotné benefity nám mikrozelenina a mikrobylinky ponúkajú. Povieme si o tom v našom článku.
Čo je to mikrozelenina?
Na to, aby sme pochopili rozdiel medzi klasickou zeleninou a mikrozeleninou je potrebné vysvetliť, čo to mikrozelenina vlastne je.
Všetko začalo na konci 20. storočia v slnečnej Kalifornii, kde reštaurácie začali ponúkať mikrozeleninu a mikroblinky ako prílohu k hlavným jedlám. Veľmi rýchlo sa však tento nový trend modernej gastronómie microgreens semien rozšíril aj za oceán k nám.
TIP
Medzi klíčkami na konzumovanie a mikrozeleninou či mikrobylinkami je rozdiel. Po zasadení semienok na klíčenie sa tieto konzumujú ešte v čase klíčenia. Naproti tomu mikrosemienka na sadenie mikrozeleniny zasadíte a konzumuje sa až rastlinka vo vývoji s prvými lístkami.
Rozdiely medzi klasickou zeleninou a mikrozeleninou
Hlavný rozdiel spočíva v spôsobe pestovania. Zatiaľ čo klasická zelenina potrebuje na pestovanie veľa priestoru, mikrozeleninu si môžete vypestovať hoci i v malej garsónke bez balkóna. Rovnako v prípade mikrozeleniny ušetríte aj na hnojive (nie je treba) a na množstve vody na polievanie.
Medzi ďalšie rozdiely patria:
-
Mikrozelenina je v mnohých prípadoch zdravšia – niektoré druhy mikrozeleniny majú niekoľkonásobne viac zdraviu prospešných látok ako bežná zelenina. Napríklad vitamín C.
-
Výraznejšia chuť – mikrozelenina je často vďaka vyššej koncentrácii minerálov a vitamínov chutnejšia.
-
Celoročné pestovanie – mikrozeleninu môžete pestovať celý rok. Aj v zime si tak môžete dopriať cenné vitamíny.
-
Ekologické pestovanie – tým, že pestovanie mikrozeleniny zaberie menej miesta, žiadne hnojivo a menej vody, je takéto pestovanie ekologickejšie. Pochopiteľne, môžete si dopriať Bio kvalitu. Stačí vám zaobstarať si bio semená.
Špeciálne osivo na pestovanie mikrozeleniny
Semienka na sadenie klasickej zeleniny je ešte predtým, ako sa expedujú do obchodov, nutné ošetriť rôznymi chemikáliami na ochranu pred chorobami. Pochopiteľne, takéto semená potom nie sú vhodné na pestovanie mikrozeleniny, pretože tieto chemické látky by ste mohli skonzumovať spolu s mladými výhonkami.
Predaj semien a mikro semien na pestovanie mikrozeleniny či mikrobyliniek sa preto najčastejšie realizuje prostredníctvom špecializovaných obchodov a eshopov.
Rady na záver
Vzhľadom k tomu, že microgreens semená a z nich vyrastené rastliny mikrozeleniny majú dostatok živín, môžu ľahko rásť aj v podmienkach bez pôdneho substrátu.
Je však dôležité mikrosemienka zasiať nahusto a udržiavať nádoby s plodinami teplé pod viečkom alebo sklom. A to až do doby objavenia sa prvých výhonkov. Dajte si pozor na plesne!
Po objavení sa prvých výhonkov môžete viečko odstrániť a nádoby umiestniť na okno alebo iné svetlé miesto. Vo všeobecnosti je možné mikrozeleninu pestovať pri pokojovej teplote.