Zázvor sa u nás nazýva ďumbier a kedysi sa používal menej. Dnes ho nájdete v každom väčšom obchode s potravinami. Neobchádzajte ho – má veľa zdravotných benefitov. Nie nadarmo tvorí nedeliteľnú súčasť napríklad japonskej alebo kórejskej kuchyne, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku. A dá sa používať v surovej i varenej kuchyni, v slaných i v sladkých jedlách.
- Je výborný na bolenie brucha. Napríklad žalúdočná nevoľnosť pri cestovaní – nepríjemné. Nepotrebujete čierne ulie, pomôže vám aj zázvor.
- Zázvor podporuje trávenie, dobré vylučovanie, pôsobí proti vredom žalúdka – je toho veľa.
- Imunita. Podporuje náš ochranný systém, prirodzene detoxikuje náš organizmus.
- Pri nachladnutí a chrípke. Keď sa rozkašlete a rozbolí vás hrdlo, automaticky siahate po citróne, po mede – a po zázvore. Jeho upokojujúce účinky sú skvelé.
- Má účinky na srdce aj tlak. Vhodný je aj pre diabetikov – ale pozor, ako liek ho už treba plánovať a radiť sa s doktormi.
- Antifugálny vplyv. Áno, zázvor ničí huby a plesne, kvasinkové infekcie a ochorenia.
- Bolesti kostí a artritída. Pri týchto problémoch urobíte dobre, ak ďumbier zaradíte do jedálnička.
- Astma, kŕče, prevencia proti rakovine, ženské problémy, podpora mozgu – o zázvore sa dá písať dlho.